Muziek en eten: een goede combinatie of niet?

Britse luchtvaartmaatschappij British Airways geeft aan dat muziek een belangrijk element kan worden om maaltijden welke aan boord van hun vliegtuigen worden geserveerd aangenamer te maken. De maatschappij heeft dan ook om deze redenen een muzieklijst samengesteld waarin dertien verschillende liedjes staan waarbij zij denken dat de reizigers op intercontinentale vluchten graag naar luisteren ter omkadering van de maaltijden welke zij krijgen aan boord tijdens de vlucht.

Muziek en smaak

Een ander onderzoek heeft aangewezen dat wie zich op grote hoogte bevindt ook 30% minder smaakcapaciteit heeft. British Airways doet er dan ook alles aan om er voor te zorgen dat de effecten hiervan zo klein mogelijk blijven en worden ingeperkt, nu dus door middel van het aanreiken van aangename muziek maar ook de structuur van de maaltijden worden optimaal ingevuld. Zo zijn de maaltijden pittiger en zit er simpelweg meer smaak aan het eten wat tijdens vluchten wordt uitgedeeld. Toch blijven maatschappijen nog steeds zoeken naar de ideale manier om de ervaring van de maaltijd te idealiseren. Het aanbieden van aangepaste muziek is dus waar zijn nu mee bezig zijn.

Beleving muziek en eten optimaliseren

Het is al eerder bekend geworden dat de muziek of geluiden een impact hebben op de beleving van voedsel of zelfs drank. Doordat dit gegeven er is hebben onderzoekers van de Oxford Univerity geprobeerd een systeem te ontwikkelen waardoor voeding en muziek bij elkaar worden gebracht en de beleving dus wordt verbeterd. Zo bleek dat sommige muziek er voor zorgde dat de zoete of zoute smaak met ongeveer 10% werd geaccentueerd. Zo bleek muziek van Pacido Domingo de smaak van koffie te accentueren.

Paolo Nutini met zalm

Zanger Paolo Nutini blijkt erg goed te gaan met het geserveerde voorgerecht met zalm en een traditionele britse schotel gaat goed met muziek van de populaire band Coldplay. Tijdens het eten van een nagerecht kan men dan weer het beste naar een nummer van popdiva Madonna luisteren. British Airways hoopt echt een pionier te zijn met deze service waardoor de ontwikkelingen op dit gebied alleen maar zullen toenemen.