Eindelijk minder decibels bij concerten en dancefeesten!

concertHet was al lang bekend dat bij popconcerten en dancefeesten het geluidsniveau veel te hoog werd ingesteld. Om gehoorschade vooral bij jongeren te voorkomen worden er nu maatregelen genomen, o.a. krijgen bezoekers tegen een kleine vergoeding oordoppen aangeboden.

De diverse poppodia, organisatoren van concerten en dancefeesten hebben dat onlangs afgesproken met staatssecretaris Van Rijn. Dit om het alsmaar toenemende probleem van gehoorschade een halt toe te roepen.

De belangrijkste afspraak is dat het volume in zalen omlaag moet gaan naar maximaal 103 decibel! Normaal gesproken wordt het volume opgedreven van 110 tot zelfs 130 decibel. Uit diverse rapporten is gebleken dat jongeren tijdens het uitgaan vaker worden blootgesteld aan hard geluid. Een op de vijf jongeren houdt daar tinitus aan over: dit is een bijzonder hinderlijke gehoorschade welke zich onder meer uit door een of vaak meerdere permanente pieptonen.

De staatssecretaris heeft de mogelijkheid om wettelijke maatregelen tegen extreem hard geluid maar verwacht alsnog veel van de afspraken met de sector. De muziek staat tegenwoordig zo hard dat bij sommige concerten alleen professionele oordoppen voldoende beschermend zijn. Dit kan echt niet langer zo stelt Van Rijn. De bedoeling is dat iedereen met deze afspraken veilig kan genieten, eventueel met normale gehoorbescherming, van muziek in bars, bij dancefeesten en concerten. En dit geldt natuurlijk voor zowel de bezoekers als ook het personeel!